ZOwonen zet in op foto's bij woningadvertenties

Woning in beeld helpt woningzoekende

01-06-2023

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, wil je graag zoveel mogelijk details weten. Hoe ziet de woning eruit? Zijn de kamers ruim genoeg? Hoe is de buitenruimte? Op Funda vind je informatie tot in detail, maar bij corporatiewoningen is deze vaak beknopt. Gedetailleerde beschrijvingen en plattegronden ontbreken regelmatig. En ook foto’s zijn er vaak niet. Dat laatste kan anders, dachten ze bij ZOwonen. Want juist foto’s kunnen toekomstige huurders veel informatie geven. Het helpt ze om doelgerichter te reageren op woningen die aan hun wensen voldoen. Daarbij: goede foto’s zorgen er ook voor dat je als corporatie professioneel overkomt en laten zien dat je aandacht hebt voor woningzoekenden. Hoe pakken ze dit aan bij de Limburgse corporatie? Max Janssen, verhuurmakelaar en Jordy Teheux, mutatieopzichter, vertellen erover.

Naast gedetailleerde informatie, proberen jullie zoveel mogelijk foto’s te plaatsen bij beschikbare woningen. Hoe kwamen jullie hiertoe?
Tijdens de coronacrisis hebben we ons werk enorm moeten aanpassen. Groepsbezichtigingen waren helaas niet mogelijk. We zijn op het idee gekomen om woningvideo’s en foto’s te gaan maken als (tijdelijke) vervanger voor de groepsbezichtigingen. Woningzoekende bleken deze woningvideo’s en foto’s zeer te waarderen. De woningzoekende krijgt door de foto’s een goed beeld bij de woning voordat hij bepaalt of hij wel of niet gaat reageren op de woning. Dit heeft ons doen besluiten om het plaatsen van foto’s bij de advertentie te behouden.

Wanneer is het wel/ niet mogelijk om foto’s te plaatsen?
Dit gaat allereerst altijd in samenspraak met de vertrekkende bewoner. Als de vertrekkende bewoner toestemming geeft voor het maken van foto’s, dan maakt onze opzichter tijdens de vooropname een foto rapportage (voorgevel + binnenkant woning + tuin). Of de foto’s daadwerkelijk gebruikt worden bij de woning publicatie is ter beoordeling van de verhuurmakelaar. Worden er bepaalde ruimtes gerenoveerd zoals keuken, badkamer en toilet, dan wordt hier geen foto van gemaakt. In onze websitetekst vermelden wij of er sprake is van een renovatie in een bepaalde ruimte. In verband met de AVG wordt privacygevoelige informatie zoals foto’s, kentekens, gezichten buiten beeld gelaten.

Een veel gehoord argument: ‘Het is lastig om foto’s te maken wanneer de woning nog bewoond is.’ Hoe pakken jullie dit aan?
Zoals hierboven benoemd gaat dit altijd in overleg met de vertrekkende bewoner. Het maken van foto’s is altijd op basis van een akkoord van de vertrekkende bewoner. Mocht deze zijn woning niet representatief vinden, dan zouden we al geen akkoord krijgen. Daarnaast oordeelt de opzichter tijdens de vooropname of de woning representatief genoeg is voor het maken van foto’s. Uit ervaring blijkt dat ongeveer 80% van alle fotorapportages representatief genoeg zijn om te publiceren.

Wat zouden jullie mee willen geven aan corporaties die nog twijfelen aan het plaatsen van foto’s?
Gewoon starten! Het is een relatief kleine aanpassing in het werkproces en levert een betere advertentie op. De woningzoekende heeft een goed beeld bij de woning waarop gereageerd kan worden. Bijkomend voordeel: de nieuwe bewoner ziet door middel van de foto’s ook direct al of er mogelijke overnames zijn.

Ook interessant