Woonin haalt iedere drie jaar de waardering van haar huurders op over de woonbeleving. Met de resultaten in de hand gaan ze vervolgens in gesprek met alle partijen die een rol hebben in die woonbeleving. Van collega’s en huurders tot samenwerkingspartners. We vroegen Myrte van der Gugten, gebiedsregisseur en Jennifer Scholl, adviseur Volkshuisvestiging, meer te vertellen over hun aanpak.
In 2024 hebben wij ons driejaarlijkse woonbelevingsonderzoek weer uitgevoerd onder onze huurders. Dit onderzoek geeft ons waardevolle inzichten in de leefbaarheid en woonkwaliteit in onze woningen en wijken. De resultaten zijn voor ons aanleiding om in gesprek te gaan met onze collega’s, huurders en samenwerkingspartners. Het onderzoek geeft ons de signalen hoe leefbaarheid en woonkwaliteit worden ervaren. Door vervolgens het gesprek met elkaar te voeren, kunnen we meer duiding geven. Tellen en vertellen brengen we zo bij elkaar.
Ontwikkelingen in woonbeleving
Omdat we het woonbelevingsonderzoek al meerdere keren hebben uitgevoerd, kunnen we ontwikkelingen in de tijd goed volgen. Wat bijvoorbeeld opvalt, is dat buurten waar eerder problemen speelden en waar we actie hebben ondernomen, nu beter scoren op aspecten als burencontact. Dit laat het belang zien van een structurele aanpak en samenwerking met bewoners en partners.
Effecten van verbeteracties
Met de inzichten uit eerdere onderzoeken hebben we concrete verbeteracties kunnen doen. Wanneer we bijvoorbeeld onderhoud uitvoeren aan woningen in een straat, bekijken we de uitkomsten van het woonbelevingsonderzoek. Eventuele bijzonderheden uit het onderzoek kunnen aanleiding geven om verder onderzoek te doen. Zo zorgen we ervoor dat onderhoudsprojecten niet alleen technische verbeteringen opleveren, maar ook inspelen op de woonbeleving van huurders.
Compleet beeld
Onze sociaal wijkbeheerders, gebiedsconsulenten en woonconsulenten geven zelf ook jaarlijks leefbaarheidsscores aan de complexen in hun gebied. Die cijfers geven weer hoe zij de complexen ervaren en beleven. Die scores van de professionals leggen we naast de uitkomsten uit het woonbelevingsonderzoek. Dat geeft ons een goed en compleet beeld van de staat van de leefbaarheid in het complex en buurt en helpt ons prioriteiten te stellen en gericht middelen en capaciteit in te zetten.
Tips voor andere corporaties
Voor woningcorporaties die met woonbeleving aan de slag willen, hebben we enkele tips:
- Zie het onderzoek als gespreksstarter: De cijfers geven een indicatie, het gesprek geeft de verdieping.
- Koppel de resultaten aan acties: Gebruik de uitkomsten om concrete verbeteringen in buurten door te voeren, bijvoorbeeld bij onderhoud of renovaties.
- Werk met meerdere meetinstrumenten: Combineer het woonbelevingsonderzoek met andere methoden, zoals leefbaarheidsscores van professionals, om een compleet beeld te krijgen en om focus aan te brengen en de beschikbare middelen effectief in te zetten.